Abyste si připravili pomerančovou šťávu, jednoduše vymačkáte pomeranč. Co ale kupujete, přinesete-li si domů z obchodu 100% pomerančový džus?
Při velkoprodukci se ze shodně vylisované šťávy odstraňuje kyslík. To umožní společnostem skladovat tekutinu až rok aniž by se zkazila! Ano, Vaše ranní povzbuzující sklenka džusu je ve skutečnosti stará několik měsíců až rok. Tím však tento potupný proces nekončí. Výrobce také chemicky odstraňuje veškeré přirozené chutě. Veškeré. Zbude tak velmi stará tekutina bez jakékoli chuti – což pomeranč nepřipomíná ani vzdáleně.
Pomerančová příchuť se uměle obnovuje za použití umělých dochucovadel. Ptáte se proč, když tento proces rozhodně není levný? Jistě máte svou oblíbenou značku, kterou při nákupu preferujete. Ta je spojená s unikátní, pro značku specifickou chutí. A ta se musí udržet bez ohledu na odrůdu, místo sklizně, sezónu sklizně a zralost ovoce.
Výrobci pomerančů tak utrácí miliardy aby zaměstnali specialisty na vůně, kteří zajistí, aby příchuť byla jedinečná a snadno na první vůni a doušek rozpoznatelná. Jedná se o stejné odborníky, kteří pro výrobce parfémů komponují a vytváří vůně.
Nejsmutnější na tom všem je, že tyto chemické přídavky jsou vytvářeny na bázi olejů získaných z pomerančů a výrobci je nemusí na obalech uvádět. Následně pak jejich označení „100% pomerančový juice“ není lež a lze legálně použít.
Vy si však můžete připravit opravdu 100% pomerančovou šťávu přímo doma jednoduše tak, že vymačkáte pomeranč.
Nás tip přímo ze Španělska: » https://www.teshop.cz/taurus-tc-8/ «
Autor: Josef Vojtěchovský